Een cliënt beschrijft de Voice Dialoque.

Lees maar:

 

Ik volg de stem van Nel: Ogen dicht en aandacht van boven naar beneden in lichaam, aandacht naar mijn benen, kuiten, voeten, luikje onder mijn voeten, zo kan ik naar beneden afvoeren wat ik af wil voeren.
Mijn linker been was licht, mijn rechterbeen groter, donker en veel zwaarder en het stond ook hoger. Geen prettig gevoel die 2 verschillende benen. Nel praatte me er doorheen.

We gingen door, via een brug ging ik naar het eiland schuldgevoel. Ik vind het vaak moeilijk om in deze termen over mezelf te praten, voelen is duidelijker, ik voel wat ik voel, maar om mijn schuldgevoel als een geïsoleerd deel van mijzelf te beschouwen en ermee te praten voelt vaak gekunsteld, is het waar niet waar wat ik denk, zeg?

Schuldgevoel heeft me geholpen te worden wie ik ben, zorgt voor rechtvaardigheid. Ik voelde voor de ander zodat ik weg kon blijven bij mijn eigen emotie waar ik niets mee kon. Door voor de ander te zorgen, hoopte ik dat HET goed zou komen?? Voor mij was het een eiland wat kaal en kil was maar wel heel mooi met een prachtige kleur blauw/groen petrol stenen, er groeit niets. Bijzonder om met compassie naar schuldgevoel te kijken, voorheen was schuldgevoel ook meer iets om me voor te schamen, het mooie is: het gaat over gevoel, het is niet een hard mechanisme. Ik heb de keuze: als schuld niet bij mij hoort, hoef ik er niets mee. Dan kan en mag ik me ook -niet schuldig- voelen!

Schuldgevoel is niet langer in deze omvang nodig, ik kan ook met de helft toe, zegt hij. Dat voelt lekker. De helft van mijn schuldgevoel eiland kan ik vullen met liefde.

Schuldgevoel is wel erg streng geweest. Dat is niet meer nodig. Het hoeft niet meer in eerste instantie te wikken en wegen. Nu kan je oordeelloos naar schuld kijken en er de conclusie uit trekken of je schuld hebt, schuldig bent. (is het waar, ben ik schuldig?)

Nel vraagt naar een hulpzin: ben ik goed genoeg 

En is er nog een TIP? Ja: ga naar de groene eilandjes

 

Na de sessie was ik verbaasd dat ik het zo herkende van mijzelf terwijl ik er me niet van bewust was. Het heeft me veel inzicht en mogelijkheden gegeven.