Parijs, 13-11-2015. Van schrik naar veerkracht

14-11-15

Oproep tot veerkracht

Gisteravond keek ik naar Humberto Tan en toen kwam het bericht van de aanslagen in Parijs. De schrik slaat me om het hart. Steeds werden we tussendoor op de hoogte gehouden. Nog meer plaatsen in Parijs doelwit. Nog meer doden. Chaos alom. Ook in mij. Wat erg, de wereld schrikt (weer) op.

Iemand zei vanmorgen; 'Kon ik maar meer doen, ik leg maar bloemen want dat kan ik doen en dat vind ik fijn'.

Wat ik kan doen is delen hoe we, nadat de eerste schrik is ervaren, moed kunnen houden. En dat doe ik op deze manier. Mensen, laten we elkaar bemoedigen.

Een doel van de aanslagen is toch: ‘mensen bang maken’. En als we bang zijn blokkeren we en dan staat alles stil. Blijf dus in beweging en zorg voor jezelf!

Mijn oproep is om veerkracht te maken in je leven, zodat je de mogelijkheden hebt om de tegenslagen aan te kunnen. We krijgen allemaal problemen, die zijn inherent aan leven! Dus zorg voor veerkracht.

De schrijver en Ambassadeur van geluk, Leo Bormans was ook gast bij Humberto. Het onderwerp geluk leek even misplaatst in deze situatie tot hij sprak over hoop en wanhoop, angst en veerkracht. Dat hielp mij toch om de situatie met een helikopterview te bekijken en de emotie te laten wegebben. Mijn hart werd rustig en de veerkracht was terug.

VEERKRACHT, ik lees er net over in het nieuwe tijdschrift TPP (Tijdschrift Positieve Psychologie). Daarin lees ik dat Veerkracht  samenhangt met gevoel van eigenwaarde en zelfwerkzaamheid: dan kun je omgaan met veranderingen en gebruik maken van verschillende oplossing gerichte vaardigheden.

Door je steeds te ontwikkelen op persoonlijk gebied krijg je kennis en dat helpt. Ik leerde dit: K+E=W: Kennis en Ervaring is Weten (en geeft Wijsheid)

Dit is ook hier van toepassing.

En in groepen kun je sneller leren door de herkenning. Zorg goed voor jezelf en zoek iets wat bij jou past.

GO FOR IT