Waarom zou ik gaan mediteren?

Er is veel onderzoek gedaan naar de uitwerking van meditatie. Je kan veel vinden op internet.

Hoe ik het doe? Ik mediteer s’morgens zo’n vijf keer per week tien minuten door naar een kaarsje te kijken en mijn gedachten voorbij te ‘laten gaan’. Als ‘wolken die voorbij drijven’.

Ik ervaar meestal: rust en balans. Het is voor mij een mogelijkheid / oefening om mijn hersens te controleren.

Soms is er juist onrust, nou, dan weet ik dat ik die dag geen moeilijke dingen ga oppakken en zorg ik voor meer momenten om te niksen. Zo houd ik mijn hersens en rust dan ‘op pijl’.

Regelmatig tel ik de ademhalingen. Tot vijf. En dan weer vanaf één. Regelmatig ben ik dan opeens toch bij elf of zo en dan lach ik en begin weer bij één. 🙂

Wees lief voor jezelf.

Meditatie: audio

Deze meditatie geeft je de mogelijkheid  van acht minuten rust.

Over hersens

Wat doet stress met de hersenen.

Er is nogal wat, wat de hersenen aanspreekt. Drukte, stress, vermoeidheid, alcohol en drugs,en het missen van mineralen (uit voeding) beschadigen de hersenen. Hersenen reageren op deze ‘druk’ met het inkrimpen van de soepele hersen gedeeltes.

Dat betekent dan een vermindering van overzicht en de hersens reageren dan minder flexibel. Het is nogal wat dat er dan veranderd.

De ‘delen’ in jou staan onder druk en de meest bazige ‘deel’ in jou komt naar voren. bv verlegen of kattig of ‘kortaf’. Als jou ‘directeur’ uitgeschakeld wordt nemen sterke emoties, zoals angst of woede het over, zodat je er geen controle meer over hebt.

Het is vermoeiend voor de hersens dus concentratie en orde zijn dan minder. En je wordt er dus gewoon moe van.

Het belang van mediteren is dat je je hersens een periode geeft van rust. Dat is lekker. Dat is nodig als je stress hebt. Meditatie geeft je dan de ervaring van “alerte rust”, waardoor stress vermindert, de hersens weer tot rust komen en de ‘delen’ in jou weer hun gewenste acties gaan nemen.

TM: Transcenderende Meditatie

Transcendente Meditatie (MT) is een speciale vorm van meditatie die 60 jaar geleden is ontwikkeld door Maharishi Mahesh Yogi.

TM biedt volgens hem:

Transcendente Meditatie ontwikkelt het volledige vermogen van ieder mens. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat het stress en angst vermindert. Men ervaart meer innerlijke rust en geluk, de gezondheid verbetert en creativiteit en succes groeien.

Het bevorderd:

Gezondheid en welzijn
Innerlijke rust
Afgenomen angst en depressie
Verlichting