Leven met en zonder kanker

03-06-15

En opeens zat ik weer te huilen, op een netwerk bijeenkomst. Och jeetje, lastig. Ik had het verhaal van een dierbare die kanker heeft al wel 100 keer verteld en toch kwam het verdriet opeens weer boven, met tranen. Ik zei: ‘och, even wachten hoor’, en ik legde mijn hand op de borst (waar de ‘pijn’ zat) en sloot mijn ogen. Ik ging naar het gevoel en liet het even uitrazen. Herken je dat? Dat het je opeens beetpakt? Mijn gesprekspartner vroeg wat ik deed, toen ik weer mijn ogen open had. Ik vertelde dat een emotie die je wegstopt terugkomt en vaak op rare momenten komt, zoals deze. Wat ik nu deed was mijn lichaam en geest de kans geven om het deze keer wel te ervaren zodat het weg kan stromen in plaats van op te kroppen en een andere keer weer terug te moeten komen.

Toen er bij ons kanker in de familie kwam was er een schok; hè? Bij ons? Bij ons ‘zit’ het helemaal niet in de familie! Toen het ernstig werd zag ik als het ware hoe het je beetpakt, en ook bij de mensen eromheen. Wat een nare toestand. Hou dat maar eens vol. Dat is niet te behappen. Wat was ik blij dat ik mijn gevoel en gedachten in controle had leren hebben. Zodoende kon ik een bijdrage zijn op momenten dat het spannend was. Ik had de VEERKRACHT om er mee om te gaan. Dus te voelen zolang nodig en niet langer.

Het lijkt of bij kanker de emoties een andere lading hebben. Er zijn in deze toestand zeker emoties weggestopt omdat het nog niet te handelen was. En ja, die komen later (soms veel later) weer naar boven.

En omdat ik weet hoe belangrijk het is om emoties te (h)erkennen en voelen heb ik een workshop gemaakt die ik met regelmaat ga geven. Het is een zachte manier om naar de emoties te leren kijken en ik leer je hoe je het kunt verwerken. Het is praktisch, eenvoudig en bruikbaar. We gaan niet de hele ziekte periode vertellen maar gaan aan de slag met wat er NU nog verwerkt mag worden. Waar je nu last van hebt. Het zijn workshops met een lach en een traan. En het geeft hoop.

Lees meer in de site op deze pagina; Lees hier meer op de website

Tips en tools over leven met emoties. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven en een paar keer per jaar de E-Zine van mijn praktijk te ontvangen? In het hoofdmenu (bovenin rechts: de drie streepjes) kun je de gegevens voor de E- Zine invullen.
Tips en tools over leven met emoties. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven en een paar keer per jaar de E-Zine van mijn praktijk te ontvangen? In het hoofdmenu (bovenin rechts: de drie streepjes) kun je de gegevens voor de E- Zine invullen.