Heb ik zoveel ‘delen’ in mijzelf?

28-09-15

Heb ik zoveel delen in mijzelf?

Wat zit ons lichaam toch bijzonder knap in elkaar.

Sta je er wel eens bij stil dat je uit veel ‘persoonlijkheden’ bestaat? Ik ken mijzelf en reageer bijvoorbeeld als vriendin, vrouw, ouder, buurvrouw, partner van Arend. Ook weet ik dat er delen in mij zijn die zomaar komen of die ik zo op kan roepen: emoties en herinneringen. En bijvoorbeeld: de betweter, leraar, slaaf, paniekzaaier, dramaqueen en politieagent, die horen er allemaal bij. Dat zijn geen personages waarmee ik mezelf het liefst associeer. En als ik ze kan zien, los van wat ik ben, dan kan ik om ze lachen. Dan heb ik altijd mijn eigen theater op zak.

Allemaal ‘delen’ in mij waar ik gebruik van maak en meestal switcht het zomaar, zonder dat ik er erg in heb. Gelukkig maar.

Hoe jij die wisseling kan herkennen?

Een voorbeeld: de bel gaat als je net een fikse luidruchtige discussie hebt: dan ben je na de furieuze prater opeens de ‘rustige bewoner’ die de deur open doet en neem je automatisch een andere ‘rol’ aan, je gebruikt een ander deel van jezelf. Zo leer(de) jij zelf steeds andere stukjes kennen.

En wat ik zo bijzonder vind.

Dat is dat we zelf vaak niet in de gaten hebben hoe of waarom we zo handelen. Dat zijn namelijk patronen geworden en ons ego vind dat fijn. Die houdt alles graag zoals het is.

Het is interessant om samen te onderzoeken en te gaan begrijpen welke voordelen er zijn aan het bewust worden van je gedachten en patronen.

Daarna kan je pas veranderen, als het helder is geworden.

vriendin
vrouw
buur
collega
ouder
coach
partner
Het is verrassend hoeveel 'delen' we in ons hebben. Ze spelen ieder hun eigen rol. Door ze te leren kennen en er de verantwoording over te nemen ben je aan het groeien in eigenwaarde.

Ik kan in een sessie helpen met de Voice Dialogue

Nel

Oke, en dan?

Al die delen hebben dus een patroon ontwikkeld in jou, door hoe je leven ging. Er zijn mooie methodes om dat te onderzoeken en ‘behandelen’. Jij kunt gaan ontdekken hoe dat werkt bij bv (het deel) eigenwaarde of boos te gaan onderzoeken in welke patronen die handelt, of juist niet handelt.

Dat onderzoeken heet bewustwording. En als je je bewust bent van de delen die je graag anders zou ervaren, dan is er werk aan de winkel. Patronen kun je veranderen.